Landgoed Rhederoord beschikt over diverse moestuinen, die gerund worden door lokale bewoners, een gedeelte van de opbrengst wordt gebruikt in de keukens van het landgoed. Daarnaast heeft Landgoed Rhederoord een stuk grond van 125m2 beschikbaar gesteld aan lokale tuinierster Janny van Dijken en Sonja Heilen t.b.v. ‘De Voedselbanktuin’. Samen met andere vrijwilligers zorgen zij voor de aanlevering van biologische groenten in de voedselpakketten die worden uitgegeven via het uitgiftepunt van de Voedselbank in Rheden.

Lees hieronder het jaarverslag van 2019.

“Ieder jaar is weer anders, dat maakt het werken uitdagend en afwisselend.

We hadden er ons al op voorbereid dat we dit jaar flink de armen uit de mouwen zouden moeten steken. In plaats van de 210m2 moestuin van vorig jaar om in te werken, hadden we dit jaar 345m2 ter beschikking om in te zaaien, te poten, water te  geven, onkruid te wieden en te oogsten.

In het voorjaar zat het weer gelukkig mee. Omdat het niet te koud was konden we al  in de eerste week van maart aan de slag om de grond klaar te maken voor het zaaien en poten. Als eerste konden de raapstelen worden gezaaid, daarna volgden o.a. peulen, sla, andijvie, snijbiet, biet, wortels, snijbonen, sperziebonen, aardappels, courgette en pompoenen.

Als vanouds startten we om 10 uur ‘s morgens maar al snel werd het 9.30 uur om al het werk te kunnen behappen met elkaar. In de zomer schoof de begintijd nog een half uur en soms zelfs een uur naar voren, om bij een aangenamere temperatuur te kunnen werken. Maar ja, in de praktijk veranderde de eindtijd niet, omdat er steeds veel werk te doen was.

Gelukkig hebben we een hele fijne groep vrijwilligers, die komen helpen zo vaak en zo lang als het kan.

Begin mei konden we onze eerste oogst leveren aan onze 2 uitgiftepunten in Rheden en in Dieren; prachtige verse raapstelen!

De journaliste van onze streekkrant de Regiobode was er getuige van en schreef er een leuk artikel over met daarbij een prachtige foto van het oogsten.

Een maand later hadden we een gedenkwaardige dag: op  27 Juni was het al weer 5 jaargeleden dat we voor het eerst groentes geleverd hadden aan het uitgifte punt in Rheden. Dat hebben we in de moestuin gevierd met alle vrijwilligers met een gezellige lunch op een prachtig zonnige dag.

In mei ontdekte een oplettende vrijwilligsters op de aardappelplanten een mooie kever. Ze herkende hem meteen; de Colorado kever!! Nog niet eerder was hij gesignaleerd, maar het was meteen alle hands aan dek. Alle medetuinders werden geïnformeerd en iedereen hielp om ze in alle tuinen op te sporen. Gelukkig is  het gelukt om een plaag voor te zijn en werd onze aardappeloogst niet vernield!

Wat was de moestuin mooi in juli; alles groeide prima en er was geen plekje onbenut gelaten. Het was een groene oase van heerlijke groente. Dat dachten er meer.

Helaas ontdekten we op 16 juli ’s morgens dat we bezoek hadden gehad in de moestuin!  Bezoek van 1 of meerdere edelherten en het bleef niet bij dat ene bezoek helaas……….

Alle andijvieplanten waren aan gegeten, de snijbiet, de sla, de bieten. En niet alleen in onze voedselbanktuin.

Gelukkig hielpen onze inspanningen om de herten af te schrikken, maar wat kostte het allemaal veel extra tijd, energie en we verloren  veel groentes.

Vanaf augustus hebben we nog veel sla en andijvie opnieuw gezaaid en gepoot, maar ze wilden niet zo goed groeien. Een tegenvaller. En waardoor het kwam: het weer, de temperatuur, te weinig compost, te weinig of teveel vocht?

Elk jaar weer is het fijn om veel groentes te kunnen leveren aan de mensen van de voedselbank, die het zo goed kunnen gebruiken. Het aantal porties was dit jaar niet zoveel meer dan andere jaren [2889 porties], wat we wel gehoopt hadden. Maar de tegenslag met de herten, de tegenvallende latere teelt van de sla en andijvie én sommige andere gewassen en omdat we soms ook grotere porties hebben gemaakt dan vorig jaar, hebben er allemaal een rol in gespeeld.

Inmiddels is al het werk voor dit jaar gedaan. De tuinen liggen onder een laag blad, als een soort dekentje, te wachten op de winter.

Op 16 november hebben we met onze vrijwilligers onder het genot van heerlijke lunch die we kregen van Rhederoord, al onze werkzaamheden afgesloten. We konden terug kijken op een heel fijn jaar. Misschien zien we elkaar nog tijdens de winterstop tijdens een wandeling of andere leuke activiteit, want elkaar tot maart helemaal niet zien en spreken vinden we toch wel heel erg lang. Na de winterstop zullen we allemaal weer met heel veel plezier beginnen aan een nieuw seizoen!”

 

 

  • Historisch landgoed
  • Gelegen in de Veluwse bossen
  • Alles op één plek
  • Uitstekende biologische keuken
  • Gratis parkeren
  • Blijf slapen!
Beoordeeld met een 8.6

Contact

Landgoed Rhederoord

Parkweg 19
6994 CM De Steeg
T 026 – 49 59 104
E info@rhederoord.nl

Nieuws & events

Wat is er te doen bij Landgoed Rhederoord
NIEUWS

Vaderdag

24 mei 2023

Vaderdag Barbecue Roast Neem je vader mee op zondag 18 juni naar de Vaderdag Barbecue Roast op Landgoed Rhederoord! Geniet met het hele gezin rondom het Koetshuis van de lekkerste gerechtjes van […]

Lees meer
NIEUWS

Moederdag High Tea

14 april 2023

Vol! De Moederdag High Tea is volgeboekt. Reserveren voor reguliere lunch is nog wel mogelijk via de website van Restaurant Koetshuis Rhederoord   Verras je moeder deze Moederdag (zondag 14 mei) met […]

Lees meer
18 Jun
EVENT

Vaderdag

Vaderdag Barbecue Roast Neem je vader mee op zondag 18 juni naar de Vaderdag Barbecue Roast op Landgoed Rhederoord! Geniet met het hele gezin rondom het Koetshuis van de lekkerste gerechtjes van […]

Lees meer
Bjorna Blaauw

“Ons landgoed biedt veel mogelijkheden, voor een prachtige bijeenkomst zowel binnen als buiten. Graag ontvang ik je voor een vrijblijvende rondleiding. Als je wilt, bespreken we dan meteen jouw ideeën en wensen. En samen bekijken hoe we daar een onvergetelijke invulling aan kunnen geven.”

Bjorna Blaauw Sales & marketing manager